Hetman znów najlepszy

Strona główna » Aktualności » Hetman znów najlepszy

wielkość tekstu: A | A | A

Ogólnopolski Festiwal Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka w tym roku obchodził  jubileusz. Po raz dziesiąty mieliśmy okazję podziwiać i smakować tradycyjne polskie potrawy. Ten doroczny festiwal sztuki kulinarnej, prezentowanej przez przedstawicieli obiektów hotelowych i gastronomicznych o staropolskich tradycjach, ma na celu powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko – magnackich - w ścisłym powiązaniu  z tradycjami wielkanocnymi.

Konkurs jest cykliczny i odbywa się corocznie przed Świętami Wielkanocnymi w Baranowie Sandomierskim w powszechnie znanym pięknym renesansowym zamku magnackim. To impreza bardzo prestiżowa, prezentująca także tradycyjną staropolską gościnność.W tym roku była to już X Edycja Festiwalu. Z tej okazji do udziału zaproszono uczestników, którzy od 2002 roku zdobyli zwycięski Laur Festiwalu na przełomie  dziewięciu lat. Ranga konkursu i chęć pokazania przez uczestników Festiwalu swojej pasji i  umiejętności kulinarnych pozwoliło nadać Festiwalowi uroczysty Jubileuszowy wymiar.

Udział brało 8 ekip, które w latach poprzednich zwyciężyły w tymże konkursie. Zajazd HETMAN z Lgoty Murowanej wygrywał festiwale w roku 2006 oraz 2007 i tym sposobem zagwarantował sobie udział w X jubileuszowym konkursie Dań Wielkanocnych.

Kucharze z HETMANA w składzie : manager Paweł Jadczyk i Szef Kuchni Sebastian Humski oraz Tomasz Kemona, Adriana Gajek, Agnieszka Kudła zaprezentowali na stole dania wg starych staropolskich receptur m.in.: własne szynki, balerony, kiełbasy, przepiórki, udźce wieprzowe, z dzika oraz jelenia. Na stole oczywiście nie mogło zabraknąć także mazurków oraz bab wielkanocnych i to, co dla podniebienia „mile widziane” czyli nalewek zrobionych z różnego rodzaju suszonych owoców.  
Oprócz stołu, który był głównym motywem konkursu kucharze z HETMANA postanowili sami „przenieść” się w tamte czasy i przebrać w dworskie stroje, jakie w tym czasie noszono. To pozwoliło stworzyć niecodzienną oprawę kostiumową tworzącą spójną całość z pięknym stołem. Pomysł i efekt był wyśmienity. Jak zwykle "nasz" zajazd zrobił furorę.

Pomysłowość, aranżację oraz smak i  jakość potraw znajdujących się na Wielkanocnych stołach oceniało Jury Smakoszy złożone ze znakomitości polskiego środowiska kulinarnego - jak choćby Hanna Szymanderska, Arleta Żynel czy Stefan Birek.
Choć każda drużyna miała swoich zwolenników i walka była dość wyrównana, Jury po długich obradach uznało, że Najpiękniejszy Stół przygotowała ekipa z Zajazdu Hetman.

To sukces który bardzo cieszy, tym bardziej że dotyczy tak jubileuszowej edycji tego konkursu. Zajazd Hetman już na stałe zapisał się w historii festiwalu.

czytano: 245 razy

autor: zajazdhetman.pl

data dodania: 2011-04-25 14:48:23

Zapewniamy
  • ŚLĄSKIE SMAKI
  • KONFERENCJE
  • SZKOLENIA
  • PRZYJĘCIA
  • CHATĘ GRILLOWĄ
  • DWA PLACE ZABAW
  • ATRAKCJE DLA DZIECI
  • IMPREZY OKOLICZNOŚCIOWE
Formularz zapytaniowy
Ciekawostki
  • 18 kelnerów z 15 restauracji reprezentujących restauracje z Małopolski, ale także z województwa Śląskiego i województwa Dolnośląskiego wzięło udział w 4 Krakowskim Biegu Kelnerów, który odbył się 5 listopada w Hali Expo Kraków. Na drugim stopniu podium całych zawodów stanęła ...dalej 

Zajazd Hetman
Lgota Murowana 29c, 42-425 Kroczyce

tel.: 34 315 20 58; 505 163 740
e-mail: biuro@zajazdhetman.pl

  • 50
  • 46
  • 49
  • 48
  • i_view64_2016-11-03_10-52-54
Serdecznie zapraszamy Państwa do odwiedzenia Zajazdu Hetman w Lgocie Murowanej na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.
Poleć stronę
Wypełnij formularz kontaktowy
Formularz zapytaniowy
Wypełnij formularz kontaktowy
Opinie
Dodaj wpis
Zobacz wpisy
Facebook
Wersja mobilna
Google +
Twitter