Hetman znów najlepszy w Ogólnopolskim Biegu Kelnerów w Wisle 2012

Strona główna » Aktualności » Hetman znów najlepszy w Ogólnopolskim Biegu Kelnerów w Wisle 2012

wielkość tekstu: A | A | A

W Wiśle 22 września odbył się IV Ogólnopolski Bieg Kelnerów. 

Idea imprezy sięga roku 1938, kiedy to w Wiśle odbyły się „I Ogólnopolskie zawody zręcznościowe pracowników gastronomicznych”, zwane Biegiem Kelnerów. Wówczas w rywalizacji udział wzięło ponad 100 kelnerów z całego kraju. Uczestnicy przemierzyli trasę długości 3 km z tacą z butelką oraz dwiema szklankami wypełnionymi wodą. Impreza cieszyła się ogromny zainteresowaniem. Późniejsze wydarzenia historyczne uniemożliwiły kontynuację tej imprezy. Po latach powróciła do kalendarza stałych imprez Wisły. Jest to impreza, która nie bez przyczyny odbywa się tutaj. W Wiśle znane są tradycje hotelarskie i gastronomiczne. Jest tutaj duża liczba ośrodków wypoczynkowych i hoteli, w których zatrudnianych jest wielu kelnerów i kucharzy. Oprócz tego działa tutaj jedna z najlepszych w Polsce średnich szkół hotelarskich, a mianowicie Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich, potocznie zwany „Patelniokiem”. Na starcie tegorocznego Biegu Kelnerów stanęło ponad 50 uczestników. Wśród nich uczniowie, absolwentami szkół gastronomicznych oraz pracownicy restauracji i hoteli. – Największe zmagania kelnerzy mieli z wiatrem i zimnem. Butelki i szklanki na tacach przewracały się. Wśród panów nieliczni przynieśli tacę na metę w nienaruszonym stanie. Jednak uznajemy imprezę za udaną – mówi Paweł Brągiel, organizator biegu. W zawodach chodziło o to, aby w jak najkrótszym czasie pokonać wyznaczoną trasę z tacą, na której znajdowały się dwie butelki z napojem oraz szklanką wypełnioną pepsi. Zwycięzcą był ten z zawodników, który doniósł tacę bez wywrotki, czy wylanego napoju. To był pierwszy etap kelnerskich zmagań w Wiśle. - Kelner owszem biega z tacą, ale to kontakt z gościem i to jak kelner przygotuje stół jest najważniejsze. Oceniamy ruchy kelnera i to czy jest uśmiechnięty. To dla nas ważne – uważa Dorota Mendrek, jurorka konkursu. Zmagania podczas biegu głównego oraz półfinałów były transmitowane w wejściach na żywo w stacjach: TVN24 oraz Polsat News. 
Relację można było zobaczyć w najważniejszych programach informacyjnych ogólnopolskich stacji telewizyjnych TVN, Polsat i TVP.    

Najlepsi przeszli do półfinału, gdzie musieli wykazać się wiedzą, zręcznością oraz umiejętnościami cechującymi zawodowych kelnerów. Do ścisłego finału przeszło już tylko 3 zawodników. Jak na prawdziwych kelnerów przystało musieli zmagać się z pełną przygotowaniem stołów i obsługą gościa od przywitania przez przyjecie zamówienia, podanie dań a skończywszy na wystawieniu rachunku.  - Możemy nosić tacę dwadzieścia lat, ale to wcale nie oznacza, że będziemy najlepsi. Kelnerem niby może być każdy, ale podobnie jak i w przypadku sportowców najważniejszy jest talent - mówi wprost Grzegorz Górnik z Akademii Kelnerskiej. Jego słowa potwierdzają młodzi kelnerzy. Jakie cechy trzeba mieć, aby być najlepszym w tym zawodzie? - Niezależnie od okoliczności zachować spokój i być komunikatywnym - odpowiada Aleksandra Hulbój z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Rydułtowach. - Trzeba być taktownym, miłym dla gości, znać elementy zastawy stołowej, umieć składać serwetki, a z kuchnią tworzyć team, aby odpowiedzieć na wszystkie pytania gości - dodaje Michał Kalisz z Gliwic, absolwent Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle.
Zawody oceniało jury w składzie Dorota Mendrek z ZSGH w Wiśle oraz Grzegorz Górnik Akademia Kelnerska z Puław. Najlepszą z najlepszych kelnerek i kelnerów w Wiśle okazała się Edyta Borówka, która pracuje w Zajeździe Hetman w Kroczycach. – W konkursie czekały na nas trudne zadania. Najgorszy był bieg. Ustawienie zastawy, było o niebo łatwiejsze. To mamy na co dzień.  Przestrzeganie zasad co po prawej, a co po lewej to kwestia podpatrzenia – mówi kelnerka z sześcioletnim stażem. Z uśmiechem dodaje, że reguły standardów kelnerskich trzyma się tylko w pracy w domu już nie ma na nie czasu. Drugie miejsce w klasyfikacji generalnej zdobyła Paulina Kubok z Goleszowa (ZSGH Wisła), trzecie Jarosław Król (Hotel Papuga Bielsko-Biała). Najszybszym kelnerem okazał się Michał Lapczyk z Korbasowego Dwóru w Cieszynie.  Komendę do startu w Biegu Kelnerów dawali goście imprezy: wojewoda Piotr Spyra, starosta cieszyński Jerzy Nogowczyk oraz poseł na Sejm RP Czesław Gluza. W kategorii junior rozegrano również Bieg o Złoty Kubek mleka jego najmłodsi uczestnicy mieli 3 i 4 lata. Nagrodę główną Złoty Kubek Mleka otrzymał Jakub Procner z Wisły Czarnego. Pomiędzy poszczególnymi konkurencjami organizowano konkursy dla publiczności oraz pokaz mody kelnerskiej w wykonaniu młodzieży z ZSGH w Wiśle. Liczni widzowie na wiślańskim rynku mogli również bezpłatnie skosztować kuchni regionalnej: kity w kapuście, żurku wiślańskiego, herbaty z zielni oraz kołoczy wiślańskich. 

Wyniki IV Ogólnopolskiego Biegu Kelnerów:

I Miejsce - Edyta Borówka; Zajazd Hetman z Kroczyc
II Paulina Kubok; ZSGH Wisła z Goleszowa
III Jarosław Król Hotel Papuga Bielsko-Biała
 
Piszą o nas również:

http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/662779,bieg-kelnerow-2012-w-wisle-edyta-borowka-najszybsza-zdjecia,id,t.html
http://www.zawiercie.info/kultura,11551.html
http://www.zawiercie24.info/aktualnosci/920
http://www.papaja.pl/?section=info&subsection=wydarzylo_sie&id=5469
http://www.horeca.pl/z_branzy/art4316.html

czytano: 248 razy

autor: zajazdhetman.pl

data dodania: 2012-10-02 14:53:48

Zapewniamy
  • ŚLĄSKIE SMAKI
  • KONFERENCJE
  • SZKOLENIA
  • PRZYJĘCIA
  • CHATĘ GRILLOWĄ
  • DWA PLACE ZABAW
  • ATRAKCJE DLA DZIECI
  • IMPREZY OKOLICZNOŚCIOWE
Formularz zapytaniowy
Ciekawostki
  • 18 kelnerów z 15 restauracji reprezentujących restauracje z Małopolski, ale także z województwa Śląskiego i województwa Dolnośląskiego wzięło udział w 4 Krakowskim Biegu Kelnerów, który odbył się 5 listopada w Hali Expo Kraków. Na drugim stopniu podium całych zawodów stanęła ...dalej 

Zajazd Hetman
Lgota Murowana 29c, 42-425 Kroczyce

tel.: 34 315 20 58; 505 163 740
e-mail: biuro@zajazdhetman.pl

  • 50
  • 46
  • 49
  • 48
  • i_view64_2016-11-03_10-52-54
Serdecznie zapraszamy Państwa do odwiedzenia Zajazdu Hetman w Lgocie Murowanej na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.
Poleć stronę
Wypełnij formularz kontaktowy
Formularz zapytaniowy
Wypełnij formularz kontaktowy
Opinie
Dodaj wpis
Zobacz wpisy
Facebook
Wersja mobilna
Google +
Twitter